• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Величезний радіотелескоп спостерігатиме за раннім Всесвітом

Недавно розпочалося будівництво найбільшого в світі  радіотелескопа, назва якого Square Kilometre Array (SKA). Радіотелескоп буде складатися із двох частин: одна буде розміщена в пустині Кару в Південній  Африці, інша в графстві Мерчисон на заході  Австралії. Сотні антен і тарілок дозволять йому  заглянути  в саму ранню епоху існування нашого Всесвіту.

Телескоп зможе отримати зображення космосу з дуже високою роздільною здатністю. Його чутливість дозволить йому вловлювати навіть найслабші сигнали, які появилися в перші дні існування Всесвіту.

Так виглядатиме  африканська частина SKA

SKA буде складатися із 197 параболічних антен, або тарілок, і 131 тисячі менших антен.

Тарілки будуть розміщені в Південній Африці, а малі антени – на заході Австралії.

Зліва показано масив тарілок в Південній Африці, а справа – антени в Австралії

Ці регіони  для будівництва радіотелескопа вибрані не випадково: вони знаходяться в стороні від інтенсивних штучних радіосигналів, які заважають його тонкій роботі. Автори проекту стверджують, що цей радіотелескоп зуміє відшукати  смартфон в кишені  астронавта на Марсі.

SKA буде спостерігати за багатьма об’єктами, в тому числі за чорними дірами і пульсарами, за першими зірками і галактиками в історії Всесвіту. Також за його допомогою вчені спробують розгадати природу темної матерії,  перевірити  теорії Ейнштейна, а може і знайти іншопланетян. Телескоп здатен уловити дуже слабкі  радіосигнали, які ідуть від космічних джерел на віддалі в мільярди світлових років від нас. Це дозволить заглянути в перші  сотні мільйонів років після Великого вибуху. Він може отримати ще багато іншої унікальної наукової інформації.

Вже в 2024 році повинні почати свою роботу як єдиний телескоп: 4 тарілки в Африці і 6 антен в Австралії. Повністю завершиться його будівництво через 4 роки, в 2028 році. Вартість будівництва оцінюється в  2 млрд евро.