• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Балансування життя

Роздуми після ювілею

Недавно мені виповнилося 75. Солідно. Хоча і не віриться… За ці довгі роки багато чого пережив, побачив, почув, прочитав, передумав.  Насмілюся поділитися із тим, кому це цікаво….

Кожна людина іде по життю як акробат по туго натягнутому канату, тримаючи в руках для збереження рівноваги жердину. На одному кінці жердини – свідомість, інтелект, дух, а на іншому — тіло, інстинкти і все, що в людині  є несвідоме, земне, незрозуміле для неї самої.

В різних складних життєвих ситуаціях людина готова слухати мудрі поради друзів,  батьків, але дуже рідко чинить у відповідності із їхніми порадами. І коли доводиться робити вибір між мудрим і безумцем, людина як правило вибирає  безумця. Чому так? Та тому, що  безумець звертається до інстинктів та пристрастей людини, а мудрий апелює до її розуму…

Раніше  чи пізніше людина приходить до необхідності мати власну систему правил поведінки в житті.  Ці правила життя людина сама собі встановлює. Вони формуються на базі цінностей, які виявляють суть життя кожної людини.

Не можна легковажно ставитися до системи цінностей. На жаль сьогодні ці поняття подекуди покривають сарказмом, скептицизмом, навіть цинізмом. Але кожна людина відповідає за формування своєї системи цінностей, розвиток свого світогляду.

Цінності — це універсальні принципи та ідеали, які беззастережно приймаються як керівництво до дій. Хоча їх не можна побачити, вони настільки ж реальні, як будь-який фізичний об’єкт.

Людина, яка себе поважає, не боїться брати на себе відповідальність, цінує чесність та щирість, цінує сім’ю, жертвує своїми особистими інтересами на користь інших, цінує добро, не здатна цілеспрямовано заподіяти зло. Вона формує собі мету і послідовно досягає її, пам’ятаючи, що мета не може виправдовувати засоби хоча б  з тієї простої і очевидної причини, що засоби визначають природу мети.

Якість цінностей та відданість їм визначають рівень результатів у певній конкретній справі та досягнень у житті в загальному. Досягнення результатів у кожній конкретній справі залежить не тільки від фізичної енергії. Більш важливу роль відіграє рівень психологічної енергії, який людина здатна затратити на цю справу.

Аналогічно тому, як фізичні навички спрямовують фізичну енергію  людини так цінності спрямовують її психологічну енергію на досягнення результатів. Інтерес, цілеспрямованість, пристрасть, драйв та ентузіазм – це деякі характеристики інтенсивності  психологічної енергії.

На колективному рівні суспільство набуває певних цінностей через тривалий процес спроб і помилок. З роками та століттями воно приходить до розуміння того, що певні принципи необхідні для виживання спільноти. Далі ці принципи та поняття формуються  як культурні орієнтири та сукупність державних нормативів і законів. Зокрема, люди усвідомлюють те, що охайність потрібна для здоров’я, чесність і правдивість необхідні в торгівлі, патріотизм — для цілісності та безпеки держави, а відповідальність і самопожертва — для зміцнення сім’ї.

Є ще вищі цінності вистраждані людством задекларовані, наприклад, в християнстві Десятьма Заповідями. А мудреці,    просвітлені люди, відкрили сутність того, що називають Богом, Духом або Істиною, яка виражається в таких фундаментальних духовних цінностях, як доброта, милосердя, любов, благородство, гармонія, краса, радість. Цінності, отримані з життєвого досвіду, є тільки похідними та нижчими виразами цих вищих духовних цінностей.

Тягучий та інколи навіть бридкий потік інформації щільно заповнює інформаційний світ, і обов’язок особистості — приборкати потоки цього порожнього знання, що постійно давить. Це можна зробити лише одним способом – формуванням  смаку на основі цінностей. Такий смак буде надійним фільтром, через який пройде  тільки найдостойніше.

Цінності є очевидними істинами життя, людських відносин та духовного розвитку. Вони активізують глибоке джерело енергії в кожній особистості та спрямовують її на дію. А  відданість високим цінностям забезпечує матеріальні, соціальні та   духовні досягнення людини.  Успіх кожної великої людини, яка залишила слід в науці, в історії, культурі чи художній літературі, побудований на фундаменті гідних цінностей.