• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

У ЧНУ розробили інноваційне обладнання для управління лініями вуличного освітлення

Команда з кафедри комп’ютерних систем і мереж Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича розробила інноваційне обладнання для автоматизованого управління лініями вуличного освітлення. Прилади, створені завдяки  проєкту «Система управління вуличним освітленням Ulight» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, уже в січні 2022 року отримають чотири об’єднані територіальні громади Донецької та Луганської областей, підконтрольних уряду України територій.

Проєкт реалізовується у Торецькій, Лисичанській, Попаснянські та Новопсковській громадах упродовж останніх дев’яти місяців. Завдяки такому рішенню можна віддалено моніторити чи є на лініях вуличного освітлення, наприклад, несправні лампи, сповіщати представників громади про несанкціоновані підключення до мереж, отримувати аналітику щодо обліку та споживання електроенергії, а також суттєво економити бюджети громади.

За цей час чернівецька команда змогла розробити програмно-апаратну частини системи управління лініями вуличного освітлення і протестувати її на базі КП «Чернівціміськсвітло». У вересні прилади пройшли сертифікацію на відповідність технічним регламентам ЄС у ВЦ ДП «Рівнестандартметрологія», опісля їх запустили у серійне виробництво.

«В процесі виникало багато складних ситуацій, пов’язаних насамперед зі світовою кризою електронних компонентів та логістикою, на які вплинули дуже різні фактори в світі: від ситуації з COVID-19 до сезонних святкувань в Китаї. У комунікації з громадами дуже допомогли представники відділу промоції та інноваційного розвитку Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку і зовнішніх зносин Луганської ОДА», — зазначає керівник проєкту Ігор Мосін.

Наразі команда готується до постачання готового обладнання в громади та організації монтажних і пусконалагоджувальних робіт.

Проєкт реалізується громадською організацією «Фонд «Буковина інноваційна» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Для довідки:

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Фото: Василь Салига / ГО «Фонд «Буковина інноваційна»