• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Проект студентів спеціальності «Комп’ютерна інженерії» переміг на Всеукраїнському конкурсі «ДемБачення 2023»

У рамках вивчення дисципліни «Демократія: від теорії до практики» студенти 2 курсу спеціальності «Компʼютерна інженерія Юлія Марченко, Катерина Коржос, Іван Кінащук, Ігор Дидинський, Олександр Дубінський, Павло Ткачук та Дмитро Бурштейн підготували проект CAAS (Campaign Against Advertising Sexism), присвячений вкоріненій проблемі використання сексизму в рекламі, який переміг у номінації «Виклик року» на Всеукраїнському конкурсі студентських проектів громадянської дії «ДемБачення 2023».

У фіналі конкурсу, що проходив 23-24 червня у Львівській області, проект гідно презентували Юлія Марченко та Катерина Коржос, які поділилися своїми враженнями від участі в ініціативі.

Юлія Марченко: «Назву нашого проекту, CAAS, можна перекласти як «Компанія проти сексизму в рекламі». Цей примітивний маркетинговий хід задля збільшення продажів, на нашу думку, є дуже жорстоким та навіть образливим.

Ідея цього проекту виникла неочікувано, але мені здається, підґрунтя для неї будувалося з невеличких цеглинок-подій сьогодення, як-от нещодавній конфлікт довкола «Пʼяної Вишні». До того ж нам дуже допомогла у формуванні проблеми наша менторка-викладачка Равлик Ірина Олександрівна, дуже вдячні їй за це.

Для подолання проблеми сексизму у нашому проекту ми розробили кілька реалізаційних кроків, деякі з яких вже виконано. Маємо на меті виконання всього запланованого переліку, зокрема створення курсів з не сексизького маркетингу та поширення інформаційно-просвітницьких матеріалів через соціальні мережі, школи, університети.

Насправді ми не планували брати участі в конкурсі, нас надихнула наша викладачка.  Коли подавали заявку, ми не вірили, що пройдемо до фіналу. Ми знали, що це всеукраїнський конкурс серед багатьох українських університетів, проте не могли повірити, що оберуть саме наш проект. Та коли нам надійшло повідомлення про вихід у фінал ми були просто в шоці, який підсилився ще більше від здобутої перемоги. Перед презентацією ми з Катериною дуже нервували, адже неочікувано мали виступати другими. Одразу перед нашою презентацією через втрату інтернет-зʼєднання було перервано онлайн-трансляцією, і хвилювання ставало дедалі відчутнішим. Виступати було цікаво та весело, здобули досвід відповідей на запитання англійською від представниці журі з Канади. Потім вже з відчуттям того, що зробили все, що могли, стежили за виступами інших команд і взагалі не переймалися стосовно перемоги, адже учасники були дуже круті.

Конкурс був неймовірний та надзвичайно цікавий. Ми насправді дуже підтримували  одне одного і потоваришували з іншими командами.»

Катерина Коржос: «Моєму здивуванню немає меж! Ми виграли!!! Наша команда не даремно докладала зусиль. Коли один з членів журі, почав оголошувати переможця, я спочатку не вірила, що в нас є шанс, але з кожним його словом розуміла, що це ми переможці в номінації «Виклик року»!

Сам захід мені дуже сподобався, програма була дуже насичена та цікава. Організатори проекту та журі були щирими, уважними та турботливими до всіх нас. Я познайомилася з нереально крутими людьми з усієї України. Всі учасники протягом цих двох днів дуже подружилися між собою. Навіть в останній день, о 5:30 ранку нас проводжали нові друзі, це було дуже зворушливо.

Не втрачайте можливості побувати на такому заході. Вибирайте дисципліну «Демократія: від теорії до практики» та вперед до мети!!!»

 

Вітаємо команду проекту CAAS із такою важливою наразі перемогою! Бажаємо успішно втілити в життя усі заплановані кроки, сміливо приймати виклики сьогодення та долати уявні перепони на шляху до своїх мрій!

Висловлюємо щиру вдячність Ірині Олександрівні Равлик за натхненне викладання та підтримку талановитої молоді!

https://www.chnu.edu.ua/novyny/aktualni-novyny/komp-iuternyky-osvoiuiut-demokratiiu/