• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Навчально-науковий центр “Лабораторія Noosphere Engineering School”

Вже понад півтора року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича діє навчально-науковий центр “Лабораторія Noosphere Engineering School”. Незважаючи на воєнний стан, учасники цієї лабораторії започаткували круті наукові проєкти, а деякі з них вже вийшли на стадію виготовлення прототипу.
З початком повномасштабного вторгнення керівник чернівецької лабораторії Ігор Мосін вступив до лав ЗСУ. Але й робота лабораторії не зупинялась і в поточному навчальному році Інжинірингова школа Noosphere в Чернівцях забезпечила ресурсну та стипендіальну підтримку проактивних студентських команд для втілення їхніх проєктів: Автосинт, SMART TCC і UKI.
Команда наукомісткого проєкту Автосинт розробляє систему автоматизованого синтезу наночастинок з можливістю вибору заданих параметрів. Склад команди: Анастасія П’ясецька, студентка 2-го курсу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Олександр Волощук, студент 3-го курсу кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Ольга Пилипець, студентка 4-го курсу факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Юрія Федьковича.
Ментором проєкту є доктор хімічних наук ЧНУ ім. Юрія Федьковича, Юрій Богданович Халавка.

SMART TCC – універсальний інтегрувальний хаб для IOT-пристроїв з різними протоколами зв’язку. Над його створенням працюють Лупкін Ярослав та Понич Андрій – студенти 4 курсу «комп’ютерної інженерії» Чернівецький Кооперативного Фахового Коледжу Економіки та Права. Ментором проєкту є Пшеничний Олексій, асистент кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Юрія Федьковича.
UKI – це унікальний голосовий асистент з віртуальним 3D аватаром, який дозволить користувачам налаштовувати та керувати своїм розумним будинком, а також персоналізувати вигляд і функції аватара. Проєкт реалізовують студенти 4-го курсу кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Юрія Федьковича Ткачук Олексій та Соколюк Денис, ментором команди UKI є Олександр Дубовик, асистент кафедри комп’ютерних систем та мереж  ЧНУ ім. Юрія Федьковича.
Ресурсну й стипендіальну підтримку, компоненти для реалізації проєктів отримали також студенти кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Юрія Федьковича Віталій Бугайчук та Ігор Бурачик, і студенти кафедри кореляційної оптики Андрій Богдан, Денис Семенюк, Сергій Богдан і Володимир Крук, які працюють над іншими не менш цікавими проєктами лабораторії Noosphere Engineering School Chernivtsi.
Бажаємо командам всебічних гараздів і натхнення в реалізації їхніх амбітних проєктів. І чекаємо на нові інноваційні ідеї від студентів Чернівців на Центрі Експертизи Noosphere Engineering School.