• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Моніторинг проекту dComFra в ЧНУ

Моніторинг проекту dComFra в ЧНУ


Відповідно до програми проектної діяльності 17 і 19-20 травня 2021 року в ЧНУ відбулись зустрічі з менеджменту проекту, а 18 травня – з дорадчого моніторингу реалізованих пакетів завдань з ERASMUS+ проекту dComFra. Формат зустрічі був комбінованим: три команди – Київського  національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного університету культури і мистецтв та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича працювали у форматі off-line з локації ЧНУ, а команди інших партнерів проекту з Харкова (НУРЕ і НТУ «ХПІ»), Покровська (ДонТУ), Кременчуга (НПУ імені Остроградького), та закордонні партнери з Каунаса (Литва), Бухареста (Румунія), Кракова (Польща), Праги (Чехія) і Віллаха (Австрія) – в on-line форматі.

На відкритті моніторингової зустрічі в.о. ректора, проректор з навчально-виховної роботи в ЧНУ Тамара Марусик відмітила особливу актуальність проблематики цього проекту в сучасних умовах пандемії та дистанційного навчання, адже метою його є створення рамки цифрових компетентностей для вчителів та інших громадян України, а, відповідно, і покращення комп’ютерної грамотності всіх верств населення.

Проректор ЧНУ з наукової роботи Андрій Саміла наголосив на важливості поєднання методичних розробок, навчальних матеріалів з науковою складовою навчального процесу в ЧНУ та інших ЗВО, і можливості використання для цього матеріальної бази, створеної за рахунок фінансування Євросоюзом даного проекту.

Важливість вкладу результатів проекту dComFra в загальну концепцію цифровізації гуманітарної і техніко-економічної діяльності, а також просуванні платформи КабМіну «Дія» відмітив екс-ректор ЧНУ, професор кафедри КСМ, співвиконавець проекту Степан Мельничук.

Варто відмітити, що високу оцінку діяльності за даним проектом відмітила і представник Національного ERASMUS офісу України професор Жанна Таланова. Особливо було підкреслено структурну спрямованість проекту і її вплив на державному рівні, адже запропонована розробниками проекту «Рамка цифрових компетентностей для громадян України» наразі коцептуально схвалена Мінцифрою України і виставлена для широкого обговорення – https://thedigital.gov.ua/storage/uploads/files/news_post/2021/3/mintsifra-oprilyudnyue-ramku-tsifrovoi-kompetentnosti-dlya-gromadyan/ОР%20ЦК.pdf , а відповідна рамка для вчителів знаходиться на обговоренні в Міністерстві освіти і науки України.

Продуктивними були обговорення також результатів розробки навчальних модулів та підготовки до пілотного запуску проекту у рамках менеджмент-зустрічі всіх учасників консорціуму. А учасники off-line формату з київських ЗВО також мали нагоду 19 і 20 травня конструктивно обговорити подальшу співпрацю за проектом і нові перспективи проектної сумісної діяльності університетів з проректорами ЧНУ, та відчути святкову атмосферу піготовки ЧНУ до 15-ї річниці Дня вишиванки.

Завідувач кафедри КСМ, координатор проекту dComFra від ЧНУ

Георгій Воробець