• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Міжнародне стажування в Технічному університеті м. Любек

За програмою Erasmus+ успішно пройшли міжнародне стажування в Технічному університеті м. Любек (Technische Hochschule Lübeck, Німеччина) у період з 28.09.2021 по 22.11.2021 викладачі Чернівецького національного університету: Баловсяк Сергій Васильович (доктор технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж) та Попович Євген Марчелович (асистент кафедри містобудування та урбаністки). Стажування проходило на кафедрі архітектури та будівництва (Department of Architecture and Civil Engineering) та на кафедрі електротехніки та інформатики (Department of Electrical Engineering and Computer Science).

У результаті стажування вивчено новітні засоби створення тривимірних моделей об’єктів за допомогою лазерних далекомірів (LIDAR), методи фотограмметрії та розпізнавання цифрових зображень, методи цифрової обробки сигналів і зображень, засоби створення віртуальної та доповненої реальності в середовищі Unity. Отримано практичний досвід роботи з апаратно-програмними засобами для побудови 3D моделей об’єктів з використанням лазерних 3D сканерів /далекомірів/ Leica RTC360, Leica BLK360 та програм Cyclone Field 360, Cyclone Register 360, Cyclone 3DR.

Успішне стажування у значній мірі відбулося завдяки підтримці німецьких колег: Prof. Dr.-Ing. Helmut Offermann та M.A. Marcin Pionke з кафедри архітектури та будівництва, Prof. Dr. Isabella Beyer та Dr.-Ing. Daniel Sacristan  з Медіалабораторії /Immersive Media Lab/ кафедри електротехніки та інформатики. Результати стажування обговорювалися на робочих зустрічах з німецькими науковцями, підтверджені відповідними звітами та сертифікатами.

 

 

 

 

Отримані результати планується використати в навчальному процесі для вивчення студентами способів побудови 3D моделей об’єктів і цифрових моделей місцевості за допомогою далекомірів та методами фотограмметрії; при проведенні науково-дослідних робіт для побудови 3D моделей об’єктів, наприклад, при створенні моделей віртуальної та доповненої реальностей.