• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Мережева Академія Cisco в ЧНУ: попередні підсумки 20-річної діяльності 

Мережева Академія Cisco в ЧНУ: попередні підсумки 20-річної діяльності

       Нещодавно доцентка кафедри комп’ютерних систем та мереж ННІ ФТКН Юлія Танасюк була відзначена нагородою «Be The Bridge» з підписом Лаури Куінтана (Laura Quintana), віце-президентки та генеральної менеджерки Cisco Networking Academy за провідні ініціативи, що призводять до позитивних змін у житті студентів, освітян та спільнот завдяки технологіям, освіті та можливостей кар’єрного розвитку.

       Таке визнання не є випадковим, адже завдяки наполегливій праці, в першу чергу, Юлії Володимирівни та всього дружного колективу кафедри КСМ, Мережева Академія Cisco в ЧНУ пройшла тривалий шлях розвитку від Локальної Академії до Центру підготовки інструкторів академії Cisco (ITC, з 2018 року), та Центру підтримки академій Cisco (ASC, з 2019 року).

       Зауважимо, що у березні 2022 року виповнюється 20 років з моменту підписання угоди між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя про співпрацю з розвитку Програми мережевих академій Cisco в Україні та започаткування діяльності локальної академії в ЧНУ під егідою регіональної академії в ТНТУ.

       Проте активна підготовка фахівців з мережевих інтернет технологій Cisco в ЧНУ почалась 15 років тому – у 2006 році, коли у складі кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ було офіційно утворено Навчально-науковий центр з мережевих технологій «Локальна мережева академія Cisco».

       Наразі у складі Академії працюють 14 інструкторів. Зокрема, 9 з них є представниками кафедри КСМ: Ю. В. Танасюк, І.Д. Яковлєва, С.Ю. Гімчинська, Н. М. Іванущак, С.В. Баловсяк, В.Е. Гордіца, О.Я. Олар, І. Д. Лісовенко, та колишня вакладачка кафедри Наталія Омельянюк, яка нині є менеджеркою з бізнес-операцій компанії Cisco (Бельгія). Наталія, як волонтер, проводить заняття для ветеранів АТО та учасників бойових дій у рамках програми Veteranius.

       Двоє інструкторів (Рождественська М.Г., Ластівка Г.І.) є представниками кафедри радіотехніки та інформаційної безпеки, Лілія Дьяченко – викладачка кафедри ПЗКС, а Бурковець Дмитро і Щукін Сергій – кафедри кореляційної оптики.

      За підтримки Академії Cisco в ЧНУ відкрито локальні академії у таких ЗВО та установах:

  • Фаховий коледж Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Чернівецький індустріальний фаховий коледж;
  • Чернівецький політехнічний коледж;
  • Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж;
  • ВПТУ № 4, м. Тульчин;
  • ВПТУ № 21 м. Івано-Франківськ;
  • Інститут післядипломної  педагогічної освіти Чернівецької області.

       У 2020/2021 н.р. до навчального процесу в Академії було залучено більше 2000 слухачів на різних курсах: CCNA – 446; курси з Cybersecurity – 1041; IT Essentials: Hardware & Software – 111; Курси з IoT – 306; NDG Linux Essentials – 50; Python Essentials – 130.

       Інструктори нашого Центру брали участь у перекладі таких курсів Програми академій Cisco: лінійка курсів з кібербезпеки – Юлія Тансюк; IT Essentials – Галина Ластівка, Маргарита Рождественська, Сніжана Гімчинська, Юлія Танасюк; CCNA 1-3 – Юлія Танасюк, Валентина Гордіца, Оксана Олар, Сніжана Гімчинська; DevNet Associate – Галина Ластівка, Маргарита Рождественська.

       Варто відзначити також, що наразі українську Спільноту академій Cisco у країнах Європи, Середньої Азії,  Африки та Росії (EMEAR) представляє координаційна група з трьох осіб, до складу якої входить Юлія Танасюк, а також керівники Центрів підтримки академій при ТНТУ ім. І. Пулюя та Черкаському державному технологічному університеті доценти Сергій Марценко та Анатолій Чепинога. Координаційна група відповідає за організацію діяльності спільноти, проведення масових заходів для слухачів, підвищення кваліфікації інструкторів та формування стратегії подальшого розвитку академій Cisco в Україні.