• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

КОМП’ЮТЕРНА ІНЖЕНЕРІЯ – СПЕЦІАЛЬНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО!

КОМП’ЮТЕРНА ІНЖЕНЕРІЯ – СПЕЦІАЛЬНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО!
     Всім подобається, коли за нас робить роботу хтось інший – автопілот, робот-пилосос, домашній робот-ассистент. Вони допомагають людям в повсякденних справах – від підказки про найближчий продуктовий магазин до прибирання і перевезення важких предметів у побуті.
     Такі роботи є дуже необхідними для людей з особливими потребами. Вони можуть зробити їх життя краще, а світ – без обмежень.
Роботи не потребують заробітної плати, лікарняних, не втомлюються, можуть підіймати та перевозити дуже важкі речі та працювати цілодобово. А, головне, виконувати нудну роботу.
    І розробляють це ті, хто любить «програмувати залізо».
«Це складно», – скажете ви. А я скажу, що з цим справиться, навіть, школяр.
Мене запросили бути членом журі на фестивалі STEM-проектів учнівської молоді, що відбувся 17 квітня 2019 року в м. Чернівці на базі Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.
     Свято завершилося, переможники визначені, а враження не відпускають.
Карантин вніс у проведення фестивалю корективи, прийшлося дистанційно проектувати, тестувати та демонструвати свої технічні витвори. І, навіть, в таких складних умовах, фестиваль вийшов цікавим, пізнавальним і корисним.
Юні інженери-винахідники до 12 років повинні були створити всюдихід, який буде здатен проїхатися по бездоріжжю, і чим крутішими будуть підйоми – тим краще…
     1 місце отримав Меньков Нікіта, учень 5-го класу ЗОШ 25.
Представлений робот, побудований на базі програмованого конструктора Lego Mindstorms EV3. Рухається установка на гусеничному шасі, центр ваги робота переміщено вперед, для кращої прохідності підйомів. Запрограмований робот за допомогою вбудованого редактора коду BrickProgram. Максимальний кут підйому 50 градусів.
Побачити можна за посиланням:
    2 місце отримав Двірський Володимир – вихованця гуртка “Основи робототехніки” Чернівецького ОЦНТТУМ, учня 5 класу гімназії №7.
Робот ThreeCo побудований на базі програмованого конструктора mBot, запрограмований в середовищі mBlock. Шасі робота – триколісна платформа із двома ведучими задніми колесами. Центр ваги робота знаходиться по центру робота, шини коліс – гладкі, колеса приводяться в рух електродвигунами з редуктором. На відео робот здійснює підйом на гірку під кутом 15 градусів.
Відео дивіться за посиланням:
     Старша категорія, учні від 13 до 18 років, вирішували проблему тривалої роботи за комп’ютером.
Всі розуміють, що тривала робота за ПК є шкідливою для здоров’я, зокрема – погіршується зір, осанка, деформуються кисті рук і т.д. Отже, потрібно вирішити проблему тривалої роботи за ПК без періодичного відпочинку. Необхідно будь яким способом заставити користувача виконати розминку для тіла і очей. При цьому, потрібно розуміти людську натуру – користувач захоче обійти систему, яка має стежити за розпорядком роботи з ПК. Тож система має це враховувати і забезпечувати безперебійний контроль робочого часу за ПК.
Рішення були різні – «Розумний стілець» (https://youtu.be/UbTbc8PrDs0 ), програма, яка вирішує проблему тривалої роботи за комп’ютером (https://youtu.be/ivlbp0wO1Bk)та пристрій, який вирішує проблему тривалої роботи за комп’ютером (https://youtu.be/Z-WZ2Cn_dvg).
Що краще? Мені всі варіанти сподобалися. А вам?
Тож, часи, коли домашній робот-асистент стане доступною частиною повсякденного життя, можуть настати вже дуже скоро.
А ти, можеш стати розробником і втілювачем цих мрії в життя.
Отже, комп’ютерна інженерія – спеціальність, що змінить світ!
Кафедра комп’ютерних систем та мереж чекає саме тебе.
К.т.н., доцент кафедри КСМ
Інна Яковлєва