• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

Кафедра КСМ розширює співпрацю зі стейкхолдерами

Кафедра КСМ розширює співпрацю зі стейкхолдерами

Ефективність підготовки фахівців у вищій школі визначається в першу чергу їх готовністю і здатністю реалізувати практичні задачі за отриманою спеціальністю. Для ІТ галузі спектр компетентностей випускників постійно оновлюється і розширюється, що зумовлено застосуванням комп’ютерів у всіх сферах нашого життя. Розуміючи дану проблему, кафедра комп’ютерних систем та мереж ІФТКН ЧНУ тісно співпрацює з потенційними роботодавцями та оновлює робочі програми базових дисциплін та вибіркові спецкурси зі спеціальності 123 – комп’ютерна інженерія. В цьому навчальному році з даної спеціальності проведено набір студентів за освітньою програмою «Програмування мобільних і вбудованих комп’ютерних систем та засобів інтернету речей», а також за сприяння та підтримки ІТ компаній Solvd I SoftServe введено авторські спецкурси для бакалаврів – з тестування спеціалізованих програмних продуктів “Solvd Test Automation” та з управління проектами “Основи DevOps/DevNet”.

З презентацією курсу “Solvd Test Automation” та відкритою лекцією про перспективи професійного становлення і працевлаштування в ІТ компанії перед студентами 3-го курсу кафедри комп’ютерних систем та мереж виступив Назаренко Андрій, керівник міжнародних програм компанії “Solvd” – Global Head Automation in Solvd (м. Мінськ, Білорусь). Досвідом роботи в компанії та можливістю залучення студентів до виконання проектів поділились зі слухачами випускники кафедри КСМ Муслім Байрамов та  Василь Рудик, які наразі є співробітниками українського відділення ІТ компанії Solvd.

Погоджено угоду про співпрацю між ІТ компанією “Solvd” та кафедрами комп’ютерних систем та мереж і математичних проблем управління та кібернетики ІФТКН ЧНУ, а також про можливість довготривалого понад півроку стажування і залучення до реальних проектів викладачів кафедр ЧНУ в ІТ компанії “Solvd”.

Варто зауважити, що державні стандарти та освітні програми з даної спеціальності передбачають найбільш повну і ґрунтовну підготовку фахівців для ІТ, зокрема, це:

  • Розробка і вдосконалення апаратних ресурсів і схемотехнічних рішень комп’ютерів,
  • Створення та використання сучасного спеціалізованого програмного забезпечення для низькорівневого програмування комп’ютерів, та розробки операційних систем,
  • Вивчення і практичне прикладне використання сучасних мов програмування – Python, C++, Java, JavaScript та інших, WEB технологій та дизайну,
  • Проектування, розробка, реалізація та системне адміністрування комп’ютерних мереж, включаючи апаратно-програмне забезпечення фірми Cisco

Таким чином запровадження курсу з тестування програмного забезпечення цілком відповідає логіці фахової підготовки фахівців з комп’ютерної інженерії.  По-перше цей курс є логічним доповненням до курсу з тестування апаратних ресурсів комп’ютерів. А по-друге, він логічно вписується в структуру циклу теоретичної і практичної підготовки студентів з сучасних мов високорівневого програмування, та разом з курсами «Основи DevOps/DevNet (введений за пропозицією і сприянням ІТ компаній SoftServe та Cisco) / Управління програмними проектами» і надає завершеності циклу програмування, який крім даних предметів також включає наступні:

  • Алгоритмізація та основи програмування мовами Python & JavaScript,
  • Програмування C++,
  • Технології об’єктно-орієнтованого програмування,
  • WEB технології та дизайн,
  • Програмування мовою Java,
  • Solvd Test Automation,
  • Інженерія програмного забезпечення,
  • Основи DevOps/DevNet / Управління програмними проектами.

 

Завдяки співпраці та підтримці ІТ компаній SoftServe та Solvd, наші студенти наразі мають можливість опанувати всі тонкощі роботи на посадах інженера-програміста: від основ програмування на сучасних популярних в ІТ компаніях мовах, і аж до тестування програмного забезпечення та управління програмними проектами.