• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

CodeWeek 2020

CodeWeek 2020 – тиждень цифрових технологій в ЧНУ

Вже стає доброю традицією участь студентів і викладачів кафедри комп’ютерних систем та мереж у заходах Євросоюзу з популяризації цифрових технологій – CodeWeek, All Digital Week, Erasmus Days, та інших. Цьогорічна ініціатива CodeWeek 2020 об’єднала засобами Інтернету у віртуальному просторі шанувальників кодування, творчості, обчислювального та інноваційного мислення, щоб допомогти вчителям, батькам, та іншим зацікавленим особам організувати дистанційну діяльність та обмін інформацією, незважаючи на пандемію. В ЧНУ дані заходи проведені за підтримки ERASMUS+ проектів dComFra та ALIoT.

Команда кафедри комп’ютерних систем та мереж підготувала і провела цікаву презентацію практичної лабораторної роботи з апаратно-програмного забезпечення обробки статистичних даних великого обсягу. Об’єктом досліджень було вибрано масив інформації щодо дорожньо-транспортних пригод у одному з міст Сполучених Штатів. Для аналізу даних використано технології IoT Big Data & Analysis, які освоюють студенти 6 курсу освітньо-наукової програми «Комп’ютерна інженерія технологій Інтернету речей та кіберфізичних систем». За допомогою програмних засобів мови Python і та апаратних рішень на основі платформи Raspberry Pi статистичні дані завантажувалися із файлу, набували впорядкованої структури, класифікувалися і у графічному вигляді інтерактивно наносилися на карту.

Використання Rasberry Pi є виправданим для програмних і апаратних рішень із залученням хмарних і  туманних обчислень, які дозволяють збирати і обробляти дані як то кажуть «на льоту», максимально наближено до джерела їх виникнення. Зауважимо, що апаратна частина, використана для демонстрації проекту, отримана ЧНУ завдяки реалізації проекту ALIoT та продуктивній праці викладачів кафедри КСМ – інструкторів ННЦ «Локальна мережева академія Cisco” ЧНУ за Програмою розвитку мережевих академій Cisco в Україні (керівник Олена Домотенко, м. Київ).

Особлива подяка за підготовку та участь у CodeWeek доценту кафедри КСМ Юлії Танасюк, студентам Анатолію Амарію, Олексію Довганюку та Олександру Дубовику.

Завідувач кафедри КСМ,

Георгій Воробець.