• Ukrainian
  • вул. Рівненська, 14, 8 корпус ЧНУ, 3 поверх

  • +38(0372)509432

  • info@ksm.cv.ua

ЧНУ вперше в рейтингу DOU

ЧНУ вперше в рейтингу якості ІТ-освіти в українських закладах вищої освіти) за версією DOU і одразу посів п’яте місце.

DOU — український проект, створений для розповсюдження новин, аналітичних статей та свіжої інформації, пов’язаної з інформаційними технологіями. Проект розрахований на українських розробників програмного забезпечення, був започаткований у 2005 році, і з того часу відомий проведенням різноманітних опитувань та досліджень. Щокварталу складається рейтинг ІТ-компаній за кількістю працівників. Щороку портал проводить дослідження для визначення найкращих роботодавців серед ІТ-компаній, а з 2010 року досліджуються також зарплати працівників ІТ-галузі.

З 24 квітня по 8 травня на DOU проходило щорічне опитування, присвячене якості ІТ-освіти в українських закладах вищої освіти (ЗВО). Загалом цього року зібрано 2938 анкет.

Цікавинкою цього опитування є те, що опитування проходить серед працюючих фахівців, які закінчили той чи інший ЗВО, і на момент опитування ніяк не залежать від нього (тобто не є студентами). Такий підхід виглядає об’єктивнішим за опитування студентів, яких, так чи інакше, зв’язують численні зв’язки зі своїм навчальним закладом.

Для того, щоби той чи інший ЗВО потрапив у рейтинг, необхідно, як вважають автори проекту, зібрати не менше 40 анкет. Цього року Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковиа вперше було включено до рейтингу, оскільки анкетування виявило 48 валідних анкет від випускників ІТ-спеціальностей. Це вже говорить про зростання кількості випускників ЧНУ та покращення якості підготовки, оскільки в минулі роки ЧНУ зовсім не фігурував у такому рейтингу, тобто не міг набрати 40 анкет від випускників.

Не зважаючи на те, що ЧНУ вперше в рейтингу DOU, він одразу посів п’яте місце: середня оцінка готовності рекомендувати наш ЗВО для вступу — 7,0 балів з 10, що вище за середній по опитуванню (6,2/10). Вище знаходяться такі відомі університети, як Національний університет “Києво-могилянська академія” (8,9/10), Харківський національний економічний університет імені С.Кузнеця (8,2/10), Харківський національний університет радіоелектроніки (7,9/10), Київський національний університет імені Т.Шевченка (7,1/10). При цьому Київський політехнічний інститу імені І.Сікорського знаходиться на 8 позиції (6,2/10), Львівська політехніка — на 12 позиції з середньою оцінкою готовності рекомендувати 5,9/10.

Серед сильних сторін університету досить висока якість викладання: зрозумілу подачу матеріалу оцінили в 6,6 балів при середньому показнику 6,0; хороший технічний стан приміщень (7,0 при середньому показнику 5,4); технологічне забезпечення навчання було оцінено в 6,7 при середньому 5,7; орієнтації адміністрації університету на інтереси студентів та готовність допомогти (6,7 при середньому 5,8). Кількість технологій, які вивчаються, також вища за середнє значення (4,5 проти 3,8).

Крім приємних новин, є й над чим працювати колективу. Так, опитування показало, що наші випускники рідко вважають, що їх диплом цінується роботодавцями (4,5 бали проти середнього 5,5); престижність свого факультету випускники оцінили в 6,6 бала, тоді як випускники університетів з вищими позиціями в рейтингу поставили оцінки від 6,6 до 8,5. Сприяння навчання здобуттю цікавої або перспективної роботи — 6,4 бали (проти 6,9-8,5), чи допомагає отримувати гідну зарплатню — 5,6 проти 7,0-8,5. Співробітництво з ІТ-компаніями теж на середньому рівні, окрім гостьових лекцій співробітників ІТ-компаній (про них згадали 60% студентів та випускників, при середньому показнику 46%) чи пропозицій з працевлаштування (52% при середньому показнику 38%).

Це й є основні проблеми, над якими нам треба працювати.

Проте, хочеться привітати всіх викладачів і студентів Відділу комп’ютерних технологій Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук із досягненням такого високого показника DOU.

Отримання такого високого показника DOU є закономірним результатом, до якого  крок за кроком, вже багато років ідуть викладачі і студенти ІТ-напрямку нашого університету.

Адже для цього прикладається багато сил та енергії:
– більше 15 років функціонує Мережна академія Cisco та введено в програму навчання деякі з їх курсів (отримання сертифікатів міжнародного зразка);
– регулярною є міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інформатики та комп’ютерної техніки;
– організовано студентський гурток веб-розробників та конструкторське бюро з робототехніки;
– студенти приймають участь в олімпіадах і конкурсах та на протязі останніх років регулярно досягають високих результатів:
– у 2013 р. диплом бронзового призера другого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Комп’ютеризовані системи управління і автоматики»;
– у 2012, 2013 р.р студенти отримали дипломи за високі знання в галузі web-технологій та успіхи в побудові інформаційно-вимірювальних контролерів при розв’язанні задач;
– 2015- 2018 рр – призові місця у Всеукраїнській олімпіаді з дисципліни «Технічна діагностика обчислювальних пристроїв та систем»;
– кожного року є переможці першого туру Всеукраїнської та Міжнародної студентської олімпіади з програмування;
– результатом роботи студентського конструкторського бюро з робототехніки є перемоги команди ЧНУ у 2011 р. та бронзові нагороди у 2012, 2013рр.та 2015 у міжнародному роботехнічному конкурсі Earth Rover Competition, та “3L&3M”, що проходить у Технічному університеті Молдови в м. Кишинів, перемоги у конкурсі «Hard&Soft» (Сучава, Румунія);

– проводили міжнародні змагання з перегонів роботів “Roborace” у Чернівцях;
– започатковано проведення ІТ ярмарки, організацію зустрічей студентів і з цікавими, успішними людьми, підприємцями, керівниками підприємств та установ, випускниками університету, співпраця з провідними ІТ компаніями;
– випускники є затребуваними спеціалістами і працюють в різних країнах по всьому світові, мають власні ІТ-компанії. Вони не забувають про свою Альма-матер і залучають до проектів студентів і викладачів, надаючи можливість студентам застосовувати знання, набуті на парах, виконуючи проекти відомих українських та міжнародних компаній, а викладачам – іти в ногу з часом.
Але ми не тільки не втрачаємо зв’язок із випускниками, але і підтримуємо молодших школярів, співпрацюючи з Центром робототехніки «Boteon», де наші студенти викладають школярам основи ІТ і керують цікавими проектами.
З метою популяризації науки студенти та викладачі постійно приймають участь у «BukScienceDays» і фестивалі науки та техніки «ТЕХНОФЕСТ».